By Simon Delakorda, 22 Avgust, 2024
Analiza: »Uporaba in potrebe nevladnih organizacij v povezavi z odprtokodnim (prostim) programjem«
Naslovnica analize Uporaba in potrebe nevladnih organizacij v povezavi z odprtokodnim (prostim) programjem

Rezultati raziskave o uporabi in potrebah nevladnih organizacij v povezavi z odprtokodnim (prostim) programjem kažejo, da se nevladne organizacije zavedajo prednosti odprtokodne programske opreme, vendar pa jo pri svojem delu uporabljajo v manjši meri.

Med najpogosteje uporabljanimi odprtokodnim programi med anketiranimi nevladnimi organizacijami sta spletni brskalnik Mozilla Firefox in program Wordpress za izdelavo spletnih strani. Ostali programi in storitve se uporabljajo v precej manjši meri: pisarniški paket LibreOffice, program za urejanje grafike GIMP, video konferenčno storitev Jitsi Meet, Linux operacijski sistem, e-poštni program Mozilla Thunderbird in oblačno storitev za skupno urejanje dokumentov Nextcloud.

Anketirane nevladne organizacije so med tremi najpogostejšimi pogoji za začetek uporabe odprtokodnega programa oz. storitve navedle »enostavnost uporabe in zanesljivo delovanje«, »pokrivanje delovnih potreb« in »enake ali boljše funkcionalnosti od zaprtokodnih (plačljivih) programov«.

Največ anketiranih nevladnih organizacij je zainteresiranih za uporabo programov za izdelavo spletnih strani Drupal / Wordpress, pisarniškega paketa LibreOffice in video konferenčna storitev Jitsi Meet.

Predstavljeni rezultati raziskave o uporabi in potrebah NVO v povezavi z odprtokodnimi programi kažejo na njihov pragmatični odnos do programske opreme. Programska oprema mora v prvi vrsti izpolniti pričakovanja NVO glede uporabnosti oz. t.i. »funkcionalne pogoje«. V povezi s tem so respondenti kot pomembne pogoje za začetek uporabe odprtokodnega programa oz. storitve navedli tudi t.i. »podporna pogoja« kot sta »urejen servis in podpora pri prehodu na odprtokodne programe/storitve« (80,2 %) in »hitra in učinkovita pomoč uporabnikom« (79,4 %).

Celotna analiza je dostopna na povezavi https://www.inepa.si/wp-content/uploads/2024/08/Uporaba-in-potrebe-NVO-odprtokodno-programje_analiza-1.pdf.

Komentarji